Kinesisk Kollegium – Dormitory

Kollegium, kollegie, dormiory, dorm, værelse, rum, lille lejlighed – Stedet, hvor en kineser bor mens de studerer har mange ord og oversættelser, men jeg vil forsøge at forklare og beskrive lidt om stedet, og deres leveforhold.

Når kineserne i en alder af 11-12 års alderen flytter til et kinesisk kollegie, langt væk fra de vante rammer hjemme hos mor og far – Hvad sker der så? Hvor flytter de hen? Hvor langt bor børnene fra sine forældre og hvor ofte har de mulighed for at se deres forældre?

Det er ikke unormalt at barnets skole ligger mere end 2-3 timers kørsel fra forældrenes hjem og ofte mere, men sådan er det kinesiske uddannelsessystem i Kina år 2014. Alle børn skal flytte væk fra de vante rammer for at studere, ingen hjemmestudie også selv skolen skulle ligge tæt på dit barndomshjem. – Ønsker du dit barn en god fremtid, et god liv og en ordentlig uddannelse sender man børnene hjemmefra i en alder af 11 -12 års alderen.

Det er for alle de kinesiske børn en stor omvæltning nu at skulle gå i skole, dels så langt væk fra sine forældre. Man er som kinesisk folkeskolelev heldig, hvis man ser sine forældre en til to gange om måneden, og det er endda mere normalt at man ser dem væsentlig færre gange. Det skyldes at forældrene selv betaler for sine børns uddannelse, og en uddannelse i Kina er meget dyr for familien. – Det betyder at de kinesiske forældre skal knokle ekstra for at betale for deres barn, eller børns uddannelse og fremtid.

Ikke nok med at børnene starter på en ny skole; skal børnene også gå fra at have sit eget værelse til at bo sammen med 5-7 andre skolekammerater af samme køn – drenge og piger er altid adskilte -, så er skolens krav til eleverne også meget højere. I både Primary School og High School er der en ånd/kamp blandt eleverne, der siger: Jeg vil være den bedste elev i ikke bare min egen klasse men blandt alle skolens tusindvis af elever!

Hvad kræver det for at være den bedste?

Hårdt arbejde! Meget hårdt arbejde – Det kræver at man studerer hele natten, og har man ikke selv lysten til at være den bedste fra starten holder lærerne nøje øje med dig og tvinger dig til at studere også selvom du stadig er et barn! I det kinesiske uddannelsessystem er der ingen kære mor, lærerne vil se resultater, og er dine resultater ikke gode nok holder de ekstra øje med dig, når du er i dit kollegie ”hjem” – Så du kan tvinges til at studere hårdere!

Selv hjemme i familien får man ekstra undervisning af sine forældre, hvis de ikke er tilfredse med sine resultater.

 

Når man kommer til High School er konkurrencen mellem eleverne endnu større, den er så stor at man ikke ønsker at hjælpe sine venner, også selvom det er sine bedste venner:

 • Man deler ikke notater, for så får hun mere eller samme viden som jeg.
 • Er der en i klassen, som er klogere end jeg, så udser man vedkommende som mål, og studerer endnu hårdere for at blive klogere end vedkommende.
 • Man spiser hellere på McDonalds for at få et hurtigt måltid, end at sidde ned og få en ordentlig middag sammen med vennerne – dog er ingen kinesere tykke, fordi de hver eneste dag har mere end 2 timers idræt.
 • Hvis man bliver langhåret, det gælder både for drenge og piger. Har man længere hår end ned over ørerne, ens øre skal kunne ses, vil læreren automatisk klippe en korthåret (Ligner mest en drengefrisure). – Dette gør lærerne inden klasserne begynder, hvis eleverne er blevet alt for langhåret! Årsagen til dette er at det er nemmere at rengøre for både drenge og piger, og man derved kan bruge mere tid på at studere, end at gå op i sit hår og udseende.

Generelt både på universitet og i High School ser man en større seriøsitet end man ser i Danmark, da dels eleverne virker brænder for uddannelse – og lysten til at være den bedste og ikke mindst gøre sine forældre stolte afspejler sig i enhver elev! Det er det vigtigste for eleverne at ens forældre er stolte over at have et klogt barn.

Jeg har hørt flere eksempler, hvor eleverne føler sig svigtet fordi storesøsteren er kommet på et bedre universitet end lillebroren, og derved ikke har samme respekt / status på hjemmefronten. Det hele tiden at skulle måle sig med andre er noget som lærer kan mærke. Konkurrencen er noget som man kan mærke der præger de unge, fordi de bare gør det bedste de kan – men mange gange er det ikke godt nok. De er bestemt ikke dumme, yderst begavet studerende, men et lille decimal 0,01 forskel i karakterne kan gøre en stor forskel på hvilket universitet man kan søge ind på, for alle kinesere går efter de anerkendte universiteter. Der er mere status i at studere og dimittere fra et anderkendt universitet.

 

Hvad koster et kollegieværelse?

Det eleverne skal give for en 6-mands stue er afhængigt af hvor mange personer, de kan klemme ind i et værelse, maksimalt 6 personer – Ved 6 personer på en stue, er der ikke meget frirum. De meget rige forældre lejer en bolig til sit barn, fordi de skal bo under helt ordenlige forhold, og kun ønsker deres børn det bedste. – At man bor alene ser mange andre af dine medstuderende ned på, fordi hvorfor skal du skille dig ud fra mængden og visse at du har penge?

Prisoversigt:

Udenlandske studerende bor ikke i kollegium, de bor i noget lignende min lejlighed. Kineserne kalder det et Hotel, men er et lejlighedskompleks, da de ikke ønsker at vise denne side af Kina til udlandet.

Antal mand på en 6-mands stue: Pris pr. person / Total pris for hele lejligheden:
6 personer på værelset 1.200 Yuan pr. person pr. år / 7.200 Yuan pr. år
5 personer på værelset 1.440 Yuan pr. person pr. år / 7.200 Yuan pr. år
4 personer på værelset 1.800 Yuan pr. person pr. år / 7.200 Yuan pr. år
3 personer på værelset 2.400 Yuan pr. person pr. år / 7.200 Yuan pr. år
2 personer på værelset 3.600 Yuan pr. person pr. år / 7.200 Yuan pr. år

 

Det man betaler for som studerende og med bopæl på universitet i sit eget kollegieværelse er et meget lille værelse delt sammen med 5 andre personer for 1.200 Yuan om året. Et kollegieværelse uden aircondition til at køle ned om sommeren, eller varme op om vinteren, og der er kun et lille vindue, som der kan åbnes hvorved der er en meget tung og indelukket lugt i hvert eneste rum. Lugten findes også på gangene, i det øjeblik man træder ind i bygningerne. Et kollegie er 7 etager højt. Det skyldes at hvis der er flere end 7 etager i en bygning, er der lovkrav om at der skal være elevator, derfor er bygningerne aldrig højere, og så eleverne kan få motion ved at løbe op og ned af trapperne. – Men mest af alt fordi det er den billigste løsning for skolen.

 

Ved siden af de 1.200 Yuan om året skal der betales for Internetadgang, vand både drikkevand og badevand, og for brug af elektricitet.

Som beboer får du adgang til din egen seng, under 1.90 meter lang, meget lille! Et lille skab, og et fælles toilet. Det er det eneste, som du får, hvor du skal tilbringe meget af din tid under din uddannelse. Værelset / rummet, som du får stillet til rådighed er meget gammeldags, slidt og ikke mindst brugt! Toiletbrættet kan være knækket, toilettet utæt, og kloakken er forbundet med hinanden, så der skal jævnligt skyldes ud for at man ikke får de andres toiletduft ind på sit værelse.

Alt i alt, lugter der meget inde i værelserne og på gangene, men kineserne bemærker det ikke for de er vant til det og de er ydmyget over at have muligheden for at studere.

Det generelle billede af Kina giver et indtryk af at ordret ’renovering’ eller ’vedligeholdelse’ ikke er opfundet. Der er ingen kinesere, som reparerer noget eller opdaterer deres telefoner eller computer til nyere systemer – Selv banken og offentlige institutioner bruger Windows XP.

Kinesere bruger tingene indtil de er slidt helt ned, også mange gange til det er faldefærdigt/ubrugeligt før de  skifter tingene ud med noget nyt. – Tape er løsningen på alle kineseres problemer.

 

Udover at eleverne hver især skal betale 1200 Yuan pr. person årligt + vand, el og internet betaler de også 10.000 Yuan pr. semester, der er en høj pris og mange penge for en kineser.

Det er ikke tilladt at lave mad i sit værelse, men mange elever gør det alligevel for at kunne veksle mellem skolekantiner, de mange restauranter og deres hjemmelavet mad, der kan mindske savnet til mors kødgryder.

Hver uge afholdes der en konkurrence, intern konkurrence på skolen, om hvem der har det reneste og pæneste værelse.

Skolens ledelse og udvalgte lærere besøger værelserne, som herefter bedømmer værelserne med point fra 0-100.

Får eleverne en lav score vil det falde af på elevernes lærere, der vil blive bedt om at få eleverne til at stramme op.

Præmien for at have den pæneste lejlighed er 1.000 Yuan, der er en meget stor præmie for eleverne, og som mange gerne vil kæmpe ekstra for at få. Et måltid koster 6 Yuan, så der bliver til godt 160 måltider, eller til andre fornøjelser, da forældrene giver deres børn penge til at leve for.

Når eleverne gør rent skal de bare smide alt snavs, og skrald lige uden for deres egen dør, hvorefter skraldemanden henter alt affald og rengøringskonen sørger for at fjerne det meste fra gulvet. – Forestil jer en stank, der er i bygningerne af og til, det kan lugte meget fælt!

 

Et kollegie er omgivet af en masse andre kollegier, hver sin blok har sit nummer. På det universitet hvor jeg arbejder er der bygninger fra A til L, hvor der er blandet mellem særskilte drenge og pigekollegier.

 

Inde på campus er der en lille by inde midt i storbyen. Det er muligt inde på campus at besøge blandet andet:

 • Frisør. En klipning kan fås til 15 Yuan, resultatet er meget svingende.
 • Der findes utallige restauranter, og man kan vælge efter ens smag og lyst. (Alle restauranter er til studentervenlige priser, et måltid ca. 5-6 Yuan.
 • Flere pakkeshops, så alle varer bestilt online kan hentes fra 6-23 alle ugens dag. Der leveres også breve og pakker lørdag og søndag i Kina.
 • IT-butikker (computere, telefoner og andet brugbart udstyr til billige penge).
 • Flere små købsmandsshop, og et lille supermarked, hvor det basale kan findes.
 • Eget bageri.
 • Skolekantiner med meget simpelt og billigt mad.
 • Grønthandler
 • Et mindre sygehus, lægeklink.
 • Apotek.

 

Hvad laver eleverne til dagligt? De kinesiske elever studerer meget hårdt og bruger rigtig meget tid og kræfter på deres skole.

Elevernes første lektion ligger altid kl.8.00 om morgenen, for så er lærerne sikre på at eleverne kommer op om morgenen, mens nogle elever er lidt mere dovne, er der rigtig mange der studerer helt indtil kl. 23.00 om aftenen, hvor alle bygninger lukkes ned og ikke mindst slukkes.

Præcis kl. 23.00 kan man kigge ud over campus og se hvordan den ene bygning efter den anden mister strømmen, og bliver helt mørklagt – I nogle minutter, hvorefter nogle elever tænder for deres små nattelamper, der kan hjælpe dem med at studere videre, fordi tiden er knap – især i denne travle eksamenstid, hvor eleverne dimittere i næste måned.

 

Præcis klokken 23.00 slukkes alt lys, og alt strøm fjernes, så der er heller ikke adgang til internet eller andet – Selv hvis eleverne skal på toilettet om natten skal de bruge deres egen lommelygte.

 

I perioder op til mange test vil man se flere og flere elever, som studerer om natten/aftenen.

 

Udover at studere går drengene meget op i Basketball, den amerikanske liga NBA. Eleverne spiller meget basketball både i løbet af dagen men også om aftenen, og for de mindre aktive drenge bruges der meget tid foran computeren.

 

Pigerne går meget op i at tabe sig, og stort set hver eneste tøs er på slankekur. Pigerne går meget op i sin krop, så de går eller løber meget på skolens idrætsplads, så de kan få lidt motion. Ellers er indtrykket, at pigerne er mere glade for at studere og arbejder hårdere for de bedre karaktere end drengene.

 

Pigerne bruger ellers tid på at spille på deres telefon, bruge tiden på QQ (Kinesisk version af Facebook), spise, sove længe og ellers bare slappe af i weekenderne.

 

Når klokken ringer ud til middagspausen vil man se hvordan skolegården hurtigt bliver oversvømmet af mennesker, der er folk overalt – Det er imponerende, og man forstår ikke hvor alle de mennesker kommer fra, men med 70 elever i en enkelt klasse løber det hurtigt op. De vil alle sammen gerne være den første i madkøen, så der kan være mere tid til studie i stedet for at spilde sin tid i en kø. – Et hurtigt måltid, og videre til studie.

 

 

Flere fakta om kollegielivet:

 • Man vælger ikke sine egne sovekammerater, så man kan ende med at sove med nogle af sine venner og fjender. Det er ikke muligt at skifte værelse undervejs, man skal lære at bo sammen uanset hvilken baggrund man har.
 • Nogle elever har hund, kanin eller skildpadder inde på deres værelse.
 • Lærerne opfordrer eleverne til at have planter, så det bliver nemmere og sundere for eleverne at trække vejret.
 • Lys og al strøm slukkes kl.23.00.
 • Som lærer og boende i lærerafdelingen (A-bygning) har man mere end 4 gange så meget plads som eleverne, og ikke mindst elektricitet hele døgnet.
  • Det kan mærkes på internettet, når strømmen slås fra hos eleverne, da der kommer væsentlig mere fut på internettet.
 • Skolen lukker ofte for både vand og strøm i løbet af dagen, og specielt i weekenderne for at tvinge eleverne udendørs og ikke mindst spare på ressourcerne. Ligesom skolen gerne arrangere aktiviteter på skolens idrætsplads hvor der er konkurrencer klasserne imellem.
 • Det er ikke muligt at have drenge eller pigebesøg. Ønsker ens familie at besøge en i sit kollegieværelse skal vedkommende registreres, når de kommer og når de forlader bygningen.

 

[print_gllr id=1653 display=short]


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *