Kinesisk Bryllup

Der er en brudgom og en brud, et kinesisk bryllup har ved første øjekast intet tilfælles med et dansk bryllup. – Vi befinder os ikke inde i en kirke, præsten er ikke eksisterende, vi sidder derimod inde i et stort rum, fyldt med en masse runde borde og en stor scene. Det er ikke unormalt, at der er mellem 200-500 til et kinesisk bryllup, og det er heller ikke unormalt at der er dobbelt så mange gæster – Antallet af gæster viser hvor ”kendte”, respekterede og rige, det nye par og deres familie er, derfor des større des bedre.

 

Den første tanke som jeg fik, da jeg ankom til brylluppet var en fornemmelse af at man er kommet til en koncert. Der er kameraer overalt, flere store højtalere med en toastmaster/speaker, der opmuntrer publikum, og fortæller en masse vittigheder om det nye brudepar. Toastmasteren er til for at sikker en god stemning under brylluppet.

 

Vi er i Kina, langt væk fra Danmark. Maden er anderledes, deres levevilkår er anderledes, så hvorfor skulle deres bryllup ikke også være anderledes? – Der er i dag mange europæiske traditioner og ritualer til et kinesisk bryllup som følge af globaliseringen, i dag kalder man et traditionelt kinesisk bryllup for et kinesisk bryllup med et twist af europæiske inputs.

 

Bruden, brudens forældre, gommen og gommens forældre er de eneste, der har formelt tøj på. Gæsterne har taget det pænere hverdagstøj på, så når man som dansker forventer, at man skal have jakkesæt/smoking på, får man sig noget af en overraskelse, når de andre til bryllup kommer i cowboybukser og trøje.

Gommen bærer sin smoking eller jakkesæt hele dagen, mens bruden har to kjoler i løbet af brylluppet:

  • Den traditionelle vestlige brudekjole, som Bruden har på fra morgenstunden og til efter ”ceremonien”
  • En traditionel kinesisk kjole, som hun skifter til efter ceremonien.

Bruden ankom sammen med sin far, der viste datteren vejen op til scenen, hvor brudgommen ventede. Bruden er klædt i hvidt, og gommen klædt i sort med et rødt slips.

Gommen, der stod klar med en buket blomster, tog imod bruden, hvorefter en mindre ceremoni begyndte med høj musik, et musiknummer valgt af parret begyndte, ofte et romantisk stykke musik – en af gangene spillede de ”Bruno Mars – Marry You”, mens bruden gik op af ”catwalken”. – Des højere et bryllup er, des bedre er brylluppet ifølge kineserne.

Indgangsmusikken kan være hiphop, popmusik eller sågar rock musik. – Det er ene og alene brudeparret, der bestemmer valget af musik. Valget af musik er ofte engelsk, der dog giver problemer for flere af gæsterne, idet de fleste kinesere, både yngre og ældre, ikke forstår Engelsk.

Under selve ceremonien gør brudeparret blandet andet dette:

  • Brudeparret læser et stykke papir op for hinanden, der handlede om lykke, held og deres fæles fremtid.
  • Brudeparret skulle give den andens ring på.
  • Efter ringen er givet på, spilles der rigtig HØJ festmusik, folk klapper og der kommer sæbebobler ned fra loftet – Der klappes generelt rigtig meget under et bryllup, og som udlænding følger man bare kinesernes klap, da det hele foregår på kinesisk.
  • Først bunde et glas rødvin foran hinanden, dernæst drikke et glas rødvin over hinandens skulder.
  • Hælde perler i et glas, to forskellige farver (Lilla og hvid, farven bestemmes efter festens tema): Man skulle helst følges af, og blev den ene farve dominerende øverst betyder det et dårligt ægteskab.
  • Tænde en masse lys i fællesskab for at symbolisere at brudeparret nu er ”gift”.
  • Brudparret får forældrene op på scenen, for at takke dem for at de måtte gifte sig med hinanden og for at takke for festen (Forældrene betaler gildet). – Brudeparret skåler sammen med forældrene.

 

Når man arrangerer et bryllup køber man en færdig pakke hos en af byens bryllupsbureauer, hvor man frit kan vælge mellem ti forskellige menuer, maden er forskellig i hver enkelt pakke og også mængden af mad.

Bryllupsindustrien er kæmpe i Kina, og man ser bryllupsbutikker overalt! I det lokale storcenter findes alene tre store bryllupsbutikker, hvor man kan sammensætte sit drømmebryllup.

Det forekommer stadig at bryllupperne er direkte arrangeret af forældrene. Arrangeret ægteskab er meget traditionelt i Kina og stadig eksisterende, men flere og flere forældre giver deres børn chancen for at finde en partner selv – Den barnet, selv ønsker at gifte sig med, men finder barnet ikke selv den eneste ene, vil forældre automatisk begynde at søge efter en partner til deres barn – Det kan blandet andet ske ved at hænge skilte op i den lokale park: Min datter på 25 år, brune øjne, 1,70 meter høj og har en god uddannelse og denne stilling søger mand, matcher din søn? Ring på dette nummer, hvorefter en forhandlingsproces går i gang, der bliver spurgt ind til familiens rigdom, hvilken uddannelse, fremtid m.v. Frokosten er hovedaktiviteten under brylluppet. – det er frokosten, alle gæsterne er kommet for, og som altid har man ikke sin egen tallerken, men en masse fælles tallerkner midt på bordet, hvor man selv tager, hvilet mad man end ønsker. – Al mad kører rundt på et bord, så alle kan smage alt.

Til et bryllup er der ofte 14 store retter – hovedparten består af fisk, der er en luksus spise i Kina. Middagen, som skylles ned med store mængder Baijiu, der en den stærke kinesiske risvin – ca. 67 % – Alle gæsterne drikker Baijiu som om det er postevand! Baijiu er lige så kendt i Kina, som vi drikker sodavand og postevand i Danmark – Baijiu drikkes dagligt af alle, især forretningsfolk.

På under to timer er brylluppet og middagen overstået. 10 personer har delt to flasker Baijiu (70 cl. Flasker), hvorefter de tager tilbage til arbejdet, og arbejder videre. Gæsterne har ikke mere end to timers middagspause, og mange har ikke råd til at bede om fri – så et bryllup er hurtigt overstået! En stor forskel, og en mindre skuffelse for mig som dansker, inden det overhovedet var begyndt var folk klar til at gå igen, man nåede knap nok at spise sig mæt, og der var er generelt et enormt madspild til disse bryllupper!

Under frokosten går bruden, brudens forældre, gommen og gommens forældre rundt og skåler med alle bordene, de drikker Baijiu med alle! Hver eneste gang tømmer de glasset, så de bliver noget beruset! Der holdes en masse takketaler, men alle har travlt med at spise, for de ved at festen snart er ovre.

Brudeparret og deres forældre får ikke mulighed for at spise med eller smage på maden, da de har travlt med at tage sig af gæsterne og er derfor meget sultne efter brylluppet. Der er heller ingen brudevals, sang eller taler fra gæsterne og den gode stemning er til stede så længe man har mad på bordet, hvorefter man kan fornemme kinesernes mangel på hygge er til stede, og alle smutter. Som udlænding til et kinesisk bryllup er man anderledes, mest fordi det stadig er sjældent at se en udlænding i Qinhuangdao, så alle kigger og man får altid det bedste bord – Lige foran scenen, og man har den bedste udsigt, og alle kan se en. – En af grundene er at man under ceremonien hives op på scenen foran alle gæsterne, og så bliver der ellers taget billeder af dig og bruden.

Udlændinge er et statussymbol, og noget der kan få ens fest til at fremstå mere eksklusiv og noget som gæsterne ligger mærke til.

Som udlænding er det også svært at få lov til at give en gave, der skal nærmest ligges en kamp i at skjule ens hensigt. – Brudeparret vil gerne have gaven, men efter god kinesisk skik bliver de meget flove, og siger helst nej. – så det gælder om at liste gaven frem til den rette, der er et kontantbeløb, helst igennem andre kinesere – så ingen opdager noget, senere kan det også ske at man får listet gaven tilbage, så gives den bare på ny. – Sådan er kinesisk kultur.

 

Når man overrækker en gave til et kinesisk bryllup er det altid kontanter, og der langes mange kontanter over disken denne dag, en gave er fra 200 Yuan og opad – Forældrene giver flere tusinde i 100-yuan sedler, alle samles i en papæske og samtidig skrives man i en slags gæstebog hvor alle registreres af to damer og efterfølgende får man en slik æske som kvittering for sin gave.
Brylluppet bliver afholdt i gommens hjemby, hvorfor brudens familie bliver bragt til byen, også selvom de skal på en længere rejse. Et af de bryllupper hvor jeg deltog, havde brudens familie lejet en hel bus for at transportere familien frem og tilbage til hjembyen.

Brylluppet begyndte dagen inden selve ceremonien, idet familien blev samlet i byen, og en mindre fest blev holdt for den tætte familie, hvorefter man morgenen efter havde morgenfest, bruden blev gjort klar, der blev fyret en masse fyrværkeri af for at fejre den store dag.

Efter morgenfesten, blev en masse billeder taget, og ellers blev brudgommens familie besøgt. Dette var for at byde familien velkommen, men også for at man kunne se hvor brudgommen var vokset op – Brudgommens mor stod klar til at tage imod den tætte familie, hvor der også blev fyret fyrværkeri af for det nye par.

Ved middagstid begyndte selve bryllupsceremonien for alle inviterede gæster, her stødte alle til, mens der om aftenen var en mindre lukket fest for de tætteste familiemedlemmer.

 

 

Til et kinesisk bryllup lejes der biler for at vise befolkningen hvor rig man er, der lejes ofte store Audi A8L, hvis man kommer fra en mere velhavende familie for at vise familiens status, mens for de mindre velhavende kører rundt i røde lejet Mazada’s serie 6. Det er også set at Brudeparret kører rundt i Rolls Royce.

Fælles for begge korteger er at de skal se ud at noget, så der kan nemt komme mere end ti biler efter hinanden.

Hele bryllupsdagen bliver optaget på video, så selv kortegen bliver videooptaget af en kameramand, der sidder i en bil foran brudeparret – Det virker voldsomt, men hver eneste sekund er videooptaget af en af de mange kamerafolk, der ligeledes tager RIGTIG RIGTIG mange billeder – Der skulle nødig glemmes noget, jeg lyver ikke hvis der er mere end 15 kamerafolk til brylluppet. Under bryllupperne har jeg flere gange haft fornøjelsen af at have et videokamera i ansigtet, så man kunne vise udlændingen, der var med til brylluppet.

 

Selve bryllupsscenen er sat op inden gæsterne kommer, men i det samme som ceremonien er færdig bliver den hurtigt pillet ned, og bryllupsarrangørerne gør klar til at rydde op. – også inden maden er spist!

 

Brudeparret er gift før dette bryllup, det bliver de på byens rådhus længe inden brylluppet. Kinesere bliver ikke viet, men blot registeret på rådhuset, og så holder de brylluppet for at vise kærligheden til familie og venner.

Det er forældrene til både brudgommen og brudeparret, som betaler for hele brylluppet, mens gaverne går til brudeparret. – Det er ligeledes forældrene, der skal sørge for at det nye par får et sted at bo, og derfor køber de brudeparret nye fælles lejlighed.

 

Jeg var også til et bryllup hvor bruden var kinesisk, og brudgommen var amerikansk. Amerikaneren fortalte, hvordan bryllupsarrangøren havde aflyst brylluppet på forhånd, hvis han havde vist at bruden skulle giftes med en udlænding. – Så det er ikke altid lige nemt at være udlænding i Kina.

Til det amerikanske / kinesiske bryllup hjalp jeg til, da hans familie fra USA så jeg hjalp til med forberedelserne, hvilket kan ses på billederne. Brudeparrets nye fælles lejlighed skulle blandt andet friskes op efter kinesiske traditioner.

 

[print_gllr id=1700 display=short]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *