Er man i Kina, og ønsker man at bruge sin telefon eller computer til at tjekke de seneste nyheder fra vennekredsen på Facebook, Twitter eller SnapChat vil man hurtigt blive skuffet!
Disse vestlige sociale medier er simpelthen ikke eksisterende i Kina, og besøger man hjemmesiden www.facebook.com vil man få svaret: Siden kunne ikke findes, ligesom på billedet nedenfor.
Generelt er det utrolig besværligt at bruge internettet fra Kina, da man både skal tænke over Kinas censur, tidsrummet, som man anvender internettet, og om hjemmesiden er vestlig eller kinesisk.
Selv tidspunktet på dagen, hvor man ønsker at anvende internettet har indflydelse på hastigheden af internettet. Dette skyldes blandet andet at mange af de 1.400.000.000 kinesere har frokostpause samtidig nemlig kl. 14 – hvor de fleste ønsker at surfe efter seneste nyt, ligesom der samme problem er gældende ved 18-tiden, hvor kineserne får fri og skal til at spise. Har man muligheden, er det ventetiden værd – Efter kl. 23 får man en væsentlig bedre hastighed, da alle Kinas skoleelever skal sove på dette tidspunkt – Gælder for hele landet. Al elektricitet slukkes, så det bliver begrænset hvor meget de kan udnytte nettet.
Alle vestlige hjemmesider kører generelt med skildpaddefart, men lige så snart man besøger de kinesiske sider er forbindelsen derimod stabil og hurtig, nærmest som skruet op på haren, når man bruger plæneklipperen.
Internettets begrænsninger giver desværre vanskelige vilkår at arbejde under, da man helle tiden skal bruge ekstra tid på at finde materialer, selv simple sider som Google tager en krig at hente.
Kina er præget af censur, en frihed som vi i de vestlige lande tager forgiven, men søger man efter ting som Kinas et-parti systemet ikke bryder sig om, eller er imod deres officielle retningslinjer, så bliver ens internet og computer meget underlig! – Det kan endda ske at dit internet forsvinder i en dag eller to, og efter dette er man sat på observationslisten, og så har man kun ganske få muligheder tilbage. Dette betyder også at man kun kan foretage begrænset søgninger, som er imod de officielle retningslinjer inden nettet ryger for en længere stund.
Hvad er grunden til at de vestlige medier som Facebook, Twitter og YouTube er blokeret i Kina? Det skyldes blandet andet den kinesiske censur, som jeg ikke vil skrive så meget om på nuværende tidspunkt, men også Kinas frygt for den amerikanske dominans i Kina.
– Overhovedet ønsker den kinesiske regering ikke at der kommer for mange vestlige input, og slet ikke fra amerikansk side.
Kinesernes ønsker selv at vise hvad de kan, og de har også lavet deres helt ”egne” versioner af Facebook, Twitter og YouTube, der ligner utrolig meget – De har alle de samme funktioner, men de er tilgengæld 100% kinesisk.
The Great Firewall har eksisteret i godt 10 år, og er i dag meget effektiv. – Flere end 1.000 hjemmesider er blokeret, hovedparten er amerikanske men mange danske hjemmesider er også blokeret.
Blokeringen af hjemmesider er geografisk bestemt, nogle hjemmesider som er blokeret i Beijing, er ikke blokeret i Shanghai, og omvendt.
Danske hjemmesider som f.eks. DR, Jyllandsposten, Nordjyske, Ekstra Bladet, en del regeringssider (primært, der hvor der står demokrati) er blokeret i Kina.
Mange kinesere bruger smutvej til at komme på Facebook, YouTube og Twitter i form af en VPN. Alle kinesere ved at brugen af en VPN ikke er lovligt, men de gør det alligevel ligesom at alle udlændige, der ønsker at besøge Facebook, Twitter, YouTube eller SnapChat bruger det samme. – Den kinesiske regering gør alt for at blokere disse tjenester, og mange er allerede blokeret, men der kommer hele tiden nye, bedre og endnu mere sikre VPN’er.
Hvad bruger de kineserne så tiden på, Unge som ældre?
Kineserne har få, men meget gode muligheder når de ønsker at bruge tid på sociale medier. Kineserne kan bl.a. besøge disse tjenester:
QQ, der er kineserens direkte konkurrent til Facebook. På QQ der for det meste foregår online via computeren, men også har muligheden for at hente noget indholdet fra QQ over på mobilen.
Fra QQ på mobilen er det muligt at kommunikere med sine venner. Det er gennem QQ muligt at sende beskeder, billeder, video, videoopkald, taleopkald, et billede som forsvinder efter x-antal sekunder, filer – skoledokumenter o. lign. og meget mere.
WeChat er en app til telefonen med mere end 355 millioner månedlige aktive brugere, og WeChat har eksisteret siden 2011. WeChat findes kun på telefonen, og det er derfor ikke muligt at bruge WeChat fra din computer.
WeChat bruges til at sende beskeder, og tale til hinanden over telefonens dataforbindelse, og er derfor ikke så dyrt som en sms eller et opkald og dermed grunden til hvorfor WeChat er meget populært i Kina.
Gennem WeChat er det muligt at danne gruppechats, sende videoklip, billeder, videoopkald og spille spil med ens venner.
Jeg synes WeChat er en meget hurtig, og særdeles brugervenlig måde at kommunikere på – Det er nemt og ikke mindst hurtigere at sende billeder og video end på en almindelighed via computer, IMessage eller telefon.
Der findes mange millioner kinesere der i dag er bloggere. Den kinesiske regering har lukket ned for udenlandske blogsites, men har åbnet to kinesiske hjemmesider, hvor brugerne ”frit” kan diskutere om hverdagens nyheder, og hverdagens problemer under hensyntagen til Kinas censur.
Det er dog tilladt at sige dumme ting om Kina, hvorfor den kinesiske regering også har adskillige ansat til at forklare brugerne at de nu er opmærksomme på problemet og hvis indlægget er for kritisk fjerner de simpelthen ens indlæg. – Et indlæg er en blog, ens emne: Det man skriver om.
Men overordnet bruges kinesernes utrolige lyst til at blogge for at komme ud med deres vrede og sige en masse bandeord både om bydelen, byen, provinsen og landet.
Fælles for alle de kinesiske hjemmesider er at de er 100 % kinesisk produceret, men de fleste af funktionerne stammer fra udlandet (De er i hvert fald tydeligt inspireret fra udlandet), hvor f.eks. SnapChats funktioner findes i både QQ og WeChat.
Men når vi i Danmark siger at Facebook er blokeret i Kina sammen med en masse andre hjemmesider, og dernæst tænker hvad mon de går glip af i Kina, når kineserne ikke har Facebook? – Jeg forsøger at hjælpe med et svar: Kineserne går glip af intet, de har deres egne versioner af Facebook, som fungerer endnu bedre! De kinesiske sociale medier er så udbredt, at man kan kommunikere med alt og alle.
Jeg synes at det fungerer meget bedre end Facebook, dog er den eneste ulempe at det hele fungerer på Kinesisk, eller i hvert fald det meste af indholdet – det er begrænset, hvad der er oversat indtil nu.
Et udsnit af de mange forskellige sociale medier på min telefon. – Der kan være travlt til tider!